Här samlas kort information om bokföring
Vilka bokföringsmetoder?
I Sverige finns det bara två bokföringsmetoder, faktureringsmetod och kontantmetod (bokslutsmetod).
Faktureringsmetoden omfattar att alla kundfakturor bokförs när de ställs ut till kunder och alla leverantörsfakturor registreras när de kommer in.
Vid betalningen bokförs alla fakturor separat. Faktureringsmetoden är nödvändig för alla företag samt verksamheter som har en årsomsättning på över tre miljoner kronor.
Kontantmetoden, (bokslutsmetoden), omfattar att alla inbetalningar och utbetalningar registreras vid utförande. Denna metoden är obligatorisk för verksamheter som omsätter mindre än tre miljoner kronor. Denna metod passar även för mindre företag som har få transaktioner per år.
Vad innebär bokslut?
Under året utför man löpande bokföring och i slutet av ett räkenskapsåret gör man ett så kallat bokslut. Ett bokslut innebär en sammanställning av bokföringen för att få en bild av hur ditt företag presterat. Bokslut kan vara i två olika former, årsbokslut eller årsredovisning.
Vad är skillnaden mellan grundbok och huvudbok?
I en grundbok och huvudbok för man in alla ekonomiska transaktioner som sker inom företaget.
Dessa innehåller samma information, dock har de olika strukturer.
En huvudbok är en lista över företagets händelser som är strukturerad i kontonummerordning med det lägsta kontonumret först.
En grundbok innehåller ekonomiska händelser och är strukturerad i kronologisk ordning med de äldsta affärshändelserna först.
Vad avser en god redovisningssed?
Bokföringsnämnden (BFN) har ansvaret för att god redovisningssed utvecklas. Alla verksamheter och företag är redovisningsskyldiga, vilket betyder att de behöver upprätta sin bokföring enligt redovisningssed. Vid årets slut granskar revisorerna bokföringen för att stämma av ifall god redovisningssed har utförts. Ifall god redovisningssed inte upprättas kan företaget eller näringsidkaren vara tvungen att betala böter.
Kontakta oss vid frågor
Ringa oss
+46(0)8 22 37 39
Öppettider
Måndag – Fredag: 8:00 — 16:00